Budget

Kinder kleding en kleedgeld? Hoe snel moet je met kleedgeld beginnen en welke bedragen kan je het beste geven zodat ze fatsoenlijk gekleed zijn? Het nibud, geeft aan dat kinderen vanaf 12 jaar  zich vaak al verantwoordelijk voor het kledingbudget. Da’s een mooi moment om kinderen leren om op hun eigen benen te gaan staan. Met een goed aangepast kleedgeld budget kan je kinderen bewust maken van de kosten van kleding en het maken van keuzes.

Zodra kinderen gaan puberen is kleding mega belangrijk. Ze zijn super gemotiveerd om goed na te denken over de kleding uitgave. Hierin zitten een paar belangrijke aspecten als het maken van keuzes, sparen voor grotere aankopen en het in balans brengen van de uitgaven en inkomsten. Als ouder kan je hier in het begin in sturen door een kostenoverzicht te maken en goede kosten inschattingen te maken. Een winterjas kost nu eenmaal meer dan een goedkoop zomerjasje.

Kleedgeldbudgetten. Wat is reëel? De grote van het budget begint op de eerste plaats wat je als ouder bereid bent om aan kleedgeld te kunnen en willen betalen aan je kinderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen gemiddeld ongeveer 50 euro aan kleedgeld krijgt. Dit loopt op als e ze ouder worden. Jaarlijks een 5 euro er bij zodat ze op zijn of haar achttiende het budget ongeveer 80 euro bedraagt.

Dit klinkt natuurlijk mooi, kinderkleedgeld maar wat als het mis gaat? Uiteraard heb je afspraken gemaakt om het kleedgeld alleen aan kleding te besteden maar dan zijn er verkeerde (dure) keuzes gemaakt of het is aan iets ander besteed. Ook kan een winterjas kapot gaan en wat dan? Of wat dacht je van verwassen of verliezen. Hier zal je als ouder geregeld in voor de dilemma’s komen te staan. Geen spik en span antwoord maar gebruik je gezonde verstand en laat je natuurlijk niet iedere keer voor het te kleding geld tekort op draaien. Anders leren ze het nooit.

 

 

 

Geef een reactie